Bohemian

De bohemian woonstijl is een expressieve benadering van interieurontwerp die de geest van vrijheid, creativiteit en individualiteit omarmt. Deze stijl vindt zijn oorsprong in de jaren 60 en 70, geïnspireerd door de levensstijl van kunstenaars, nomaden en vrije geesten. Bohemian interieurs stralen een ontspannen, wereldse sfeer uit en staan open voor een mix van kleuren, patronen en culturele invloeden.

Kenmerken van de Bohemian woonstijl

Bohemian interieurs zijn gekenmerkt door hun eclectische karakter, dat houd in dat de interieurs bestaan uit items van diverse stijlen. Er wordt veel gebruik gemaakt van levendige kleuren zoals rood, oranje, paars en turquoise. Verschillende patronen zoals etnische prints, bloemenmotieven en geometrische ontwerpen worden gecombineerd zonder angst voor overdaad. Meubels zijn vaak vintage of handgemaakt en kunnen afkomstig zijn uit verschillende culturen en tijdperken. Natuurlijke materialen zoals hout, rotan en bamboe worden veel gebruikt om een aardse sfeer te creëren.

Creatieve chaos en een persoonlijke expressie

Een bohemian woonstijl is net een creatieve chaos; overvolle boekenplanken, kunst aan de muren en verzamelingen van exotische objecten dragen allemaal bij aan de persoonlijke expressie van de bewoners. Textiel speelt een grote rol, met talloze kussens, tapijten en gordijnen die warmte en textuur toevoegen aan de ruimte. Planten zijn ook populair in boho-interieurs en dragen bij aan het gevoel van verbondenheid met de natuur.

Gezelligheid en spiritualiteit

Bohemian interieurs streven naar een gevoel van gezelligheid en spiritualiteit. Lage zitplaatsen, zoals poefs en kussens op de vloer, nodigen uit tot ontspanning en informele bijeenkomsten. Kaarsen, wierook en andere spirituele decoraties kunnen worden gebruikt om een sfeer van sereniteit en mindfulness te creëren. Boho-stijl viert diversiteit en inclusiviteit, en dit komt tot uiting in het interieur door het vermengen van culturele invloeden en het omarmen van verschillende kunstvormen.